Ismerős a név, nem? Több, mint 40 éve létezik és Magyarországon 100 emberből 99-nek a kávé jut az eszébe róla, minden Douwe Egberts-es marketinges örömére. Gyerekkoromban az ezüst színű fóliával ellátott csomagoláson az emblémának használt kávészem figuráról mindig azt hittem, hogy valami robotot ábrázol és csak később asszociáltam a tényleges jelentésére, de ez nem zavart abban, hogy már gyerekként szüleim háta mögött elcsenjek pár kortyot a frissen lefőzött nedűből és becukrozva, tejjel felöntve a szekrény mögött megigyam.Azért nyugi, nem volt sanyarú gyerekkorom, csak érthető okok miatt nem támogatták, hogy korán elkezdjem és hozzászokjak a kávéiváshoz.
Az Omnia a rendszerváltás előtt a kapható legjobb kávénak számított idehaza. A rendszerváltás után pedig a beáramló egyéb kávéfajták és gyártók között meg tudott maradni egy népszerű, előéletéből fakadóan sokak által fogyasztott kávénak.
Én nem sokáig gyarapítottam ezt a csoportot, mert számomra – is – kinyílt a világ és inkább új ízek után néztem, azonban szerencsés lépést tett a Douwe Egberts, hogy az Omnia név hosszú távon se merüljön feledésbe.
Tegnapelőtt tartott egy bemutatót a DiVino borbár Gozsdu udvari egységében egy november elején a boltokba kerülő termékcsoportjukról, mely az Omnia Reserve néven fog futni. Ez 4 féle területszelektált kávét jelent, melyeket André Hoikins nemzetközi vezető kávészakértő segítségével válogattak össze, méghozzá kifejezetten a magyarországi piacra. Ezek a következők:
Volcanic Valley
Guatemalai 100% bourbon arabica az Acatenango völgyből.
Zöldkávé kóstolási jegyzet André Hoikins Master Blendertől: Illatában finom, citrusos ízvilág köszön vissza, enyhe tejcsokoládés jelleggel. Kiegyensúlyozott kávé, kellemes savassággal, tiszta utóízzel. Finoman intenzív pörköléssel emeljük ki a kávé karakterét.
Monsoon Malabar
Indiai 100% kent arabica Malabar-partról.
Zöldkávé kóstolási jegyzet André Hoikins Master Blendertől: Ritka és egyedi, tartalmas kávé, melyben a fűszeres-fás íz kellemes savassággal párosul. Közepes pörkölést használva emeljük ki a kávé izgalmas aromáját.
Huila Colombia
Kolumbiai 100% typica arabica a Huila régióból.
Zöldkávé kóstolási jegyzet André Hoikins Master Blendertől: Gazdag illat és ízharmónia jellemzi ezt a kávét. Illatában friss, zöld jelleg, ízében kellemesen édeskés ízvilág fedezhető fel, enyhén dióba hajló utóízzel. Közepes pörköléssel tettük kerekké.
Brazil Estate
Brazíliai Mundo Novo és Catuai arabica a Minas Gerais régióból.
Zöldkávé kóstolási jegyzet André Hoikins Master Blendertől: Könnyed, kellemesen savas kávé, friss gyümölcsösséggel, édesbe hajló befejezéssel. Finom pörköléssel hagyjuk érvényesülni a kávé természetes adottságait.
A kóstolási jegyzetet saját magam is ellenőrizhettem, mivel Szántó Gábor, a Douwe Egberts marketing igazgatója bemutatta Gávris Ivánt, a Douwe Egberts kávészakértőjét, aki végig vezetett mind a 4 kávén. Tette mindezt azzal a plusszal, hogy a kávékra jellemző éghajlathoz és termőföldhöz hasonló adottságokkal bíró hazai borvidékekről mindegyik kávéfajtához egy pincészet egy borát társította, ami támogatta Szántó Gábor által már említett szándékot, miszerint a Douwe Egberts hazánkban a kávé- és borkultúra elmélyítésén dolgozik.
André Hoikins-ről még nem hallottam és igazából a Neten sem találtam róla semmit, de ez lehet felületes keresés eredménye is, viszont a kóstolás többé-kevésbé visszaigazolta véleményét. Legalábbis nálam…
A Monsoon Malabar egyértelműen vitte a prímet. Amúgy íme néhány amatőr fotó a fent jelzett témáról és bor-kávé párosításokról:




2 Comments