Idén sem szabad kihagyni az Adventi Ünnepet a Bazilikánál! A rendezvényen tavaly voltam először, de akkor egymás után 3x is kimentem, egyszer meghívásra és kétszer pedig én voltam a meghívó fél, ugyanis annyira belejöttem az élvezetébe, hogy gyorsan megosztottam másokkal is.

Idén sem lesz ez másként. Tegnap élve a szervezők meghívásával részt vettem egy forró ital workshop-on, amit a hüttében tartottak a szakmájukban/hivatásukban prominens meghívott előadók, aztán egy gasztro bejárás keretében kaptam tágabb képet a fellelhető finomságokról, kipróbálható lehetőségekről.

Forralt bor (és más) kóstoló
Forralt bor (és más) kóstoló

Vendégek voltak:

Szik Mátyás sommelier bajnok, Prime étterem, Schök Norbert bartender, KNRDY étterem, Tényi Tamás sommelier, Lacipecsenye, Szigeti István, a MINI Bar Food&Beverage Managere

Továbbá a kiállítók pedig:

Mosonyi Csaba, Becherovka Christmas Bar, Csényi Tibor, Casa Piadina, Nagy Sebestyén, DiVino, Koor Kitti, Gyulai Pálinka, „Országkonyha” XXL Catering, Christmas Bistro, Gávris Iván kávészakértő, Douwe Egberts Omnia Reserve

Hangulat van
Hangulat van

Minden résztvevő rendesen “odatette magát” és előadásukban olyan forró italokat kóstolhattunk végig, amit így egyben én soha és megvallom, sok variációba bele tudtam volna feledkezni. Volt ott forralt bor, punch, grog, pálinka, whiskey és még alkoholmentes meleg ital is, de a gasztro bejárás végén ugye mondanom sem kell, hogy Gávris Iván által közvetített Omniák zárták a pazar kínálatot.

Schök Norbert egy “Hot Buttered Spiced Bourbon” csodával örvendeztetett meg, Tényi Tamás “Honeymoon Grog” fantázianevű itallal, Szigeti István szállította a “Hot Mango Punch” elnevezésű – egyébként alkoholmentes – italát, Mosonyi Csabától kaptuk a “Becherovka Cherry Punch”-ot (nagyon finom), aztán Csényi Tibor “Bombardino”-ja vitte a prímet.

Bombardino
Bombardino

Nagy Sebestyénék idén is joggal pályáznak “DiVino forralt bor vörösborból” kreálmányukkal a vásár legjobb forralt borára. Koor Kitti a “Gyulai mélyvíz” 60 fokos pálinkával varázsolt egyre kimelegedettebb hangulatot, mélyült tőle a hangom rendesen, azonban fokozottabb fogyasztása esetén alighanem hang nélkül estem volna össze. Christmas Bistro “Rosé forralt bor”-a finom volt ugyan, de nekem a rosé nem a műfajom. Mikor „Országkonyha” XXL Catering alkoholmentes “Fűszeres almájára” esett a sor, össze-összepislogtunk a résztvevőkkel, hogy vajon ez most alkoholos e, vagy sem.

Valójában egyik italnál sem árulták el ugyanis, hogy mi az. Persze utólag mindig megtudtuk, de bevallom, talán a felét, ha felismertem. A hatásuk nem maradt el, ilyen hütte plafonfotók készítésébe feledkeztem bele egy óvatlan pillanatban, amikor a fókusz már odébb csúszott:

Hütte plafon
Hütte plafon

 

(úgy emlékszem, volt valahol egy borospohárból visszatükröződő változat is, de azt nem találom)

A nagy italkóstoló után nekiduráltuk magunkat, hogy a vásárt is bejárjuk és szilárdabb formában juttassunk gyomrunkba táplálékot. Állomások:

Lazac Placc

Piruló lazac a Lazac Placc-on
Piruló lazac a Lazac Placc-on

 

Na, itt a tűz remek volt, mert eljőve a forralt italok közeléből kezdtem érezni a hideget. A Lazac Placc ebből a tűz fölött pirult-füstölt lazacderékból kínált finom salátájával és annyira jól esett, hogy szinte fájdalmas volt ott hagyni újabb adag nélkül, azonban kellett a hely a további finomságoknak. Jó tanács itt a képen látható tűzfészekkel kapcsolatban, hogy csak akkor érdemes melegedni mellette, ha a ruházatunk utána tuti mosásba mehet. A füst teljesen átitatott, de ezt csak később vettem észre.

Pasta Station

 

Köd a Pasta Station fülkében
Köd a Pasta Station fülkében

Ki se láttak a gőzből a Pasta Station dolgozói. Ez nem akadályozta meg őket abban, hogy szenzációs kacsás-sütőtökös tésztát állítsanak össze nekünk, ami szintén feledhetetlen volt. Voltak még ilyen “dolgaik” is:

Pasta Station kínálat
Pasta Station kínálat

Cake Shop

Cake Shop remeke
Cake Shop remeke

 

A desszert természetesen sütemény volt. A Cake Shop muffinjai könnyűek és feledhetetlenek. Telitalálat! Ha jobban megnézem a képet, akár mindet meg tudtam volna enni. 😉

Omnia Reserve kávé és sütemény

Gávris Iván Omniával és süteménnyel várt
Gávris Iván Omniával és süteménnyel várt

Gávris Iván kávészakértő, Douwe Egberts Omnia Reserve sorozatot készített elő számunkra a túra befejezésére. A területszelektált kávéihoz mindhez járt sütemény, nagyon jó kísérletként, hogy a kávé típusától függően milyen sütemény illik hozzá a legjobban. Ezt szeretem egyébként a Douwe Egberts csapatban, hogy próbálják mindig valamivel összekötni kávéikat, valamilyen ízvilággal, valamilyen egyéb gasztronómiai területtel, ami által könnyebben megjegyezhetők az üzeneteik is és plusz élménnyel gyarapítják vendégeiket.

Közben megtaláltam azt a képet is, amit a hütte plafonfényeiről “lőttem” a forralt borban tükröződve. (azt se tudom, hol van a képen a fókusz)

Hütte plafon fények forralt bor köntösben
Hütte plafon fények forralt bor köntösben

 

Jut eszembe, érdemes végignézni az idei fényfestő műsort is, amivel a Bazilikát újra “megfestették”. Lenyűgöző és a zene is nagyon passzol hozzá.

Fényfestés
Fényfestés
Fényfestés
Fényfestés

 

 

 

 

 

 
Idén is van (mű)jégpálya a tér közepén középen karácsonyfával. Kipróbálni ingyenes és (szerintem) kötelező. Az egész vásár nagyon hangulatos, vonzza az embert nem csak a sok látnivaló körbe-körbe, hanem az a rengeteg finomság mind arra vár, hogy megkóstoljuk és elteljünk velük.

Rövidesen vissza kell térnem, hogy folytathassam immár saját szakállra a tesztet, de az biztos, hogy nem jövök egyedül. Ezt másnak is látnia, éreznie kell! 🙂

 

Fa Jégpálya Bazilika
Fa Jégpálya Bazilika

A szervezőknek pedig Köszönet a meghívásért! 🙂

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

You May Also Like
Elolvasom

VinCE 2014

Újra megrendezésre kerül a VinCE Budapest Vine Show, immár ötödik alkalommal. A rendezvény február 28-tól március 2-ig tart.…
Tchibo Exclusive előlap
Elolvasom

Tchibo Arabica hol vagy?

Gyakran fogyasztok Tchibo Exclusive kávét otthon. Enyhén erősebb pörkölésű, karakteres íze van, ami kifejezetten jól esik időnként. Ráadásul 100% Arabica. Legalábbis az volt.