Megannyi véleményt olvastam már arról, hogyan készíthetnénk tökéletes eszpresszót, azonban azt is észrevettem, hogy ezek a vélemények igencsak megoszlanak, és nem igazán vannak egybevágó opciókon az emberek.

Azonban egyre többen vannak azok, akik az eszpresszó elkészítésének a műveletét, mint egyfajta művészetet űzik, és minden egyes apró részletre annyira odafigyelnek, hogy minden tökéletes legyen.

Azonban ebben a folyamatban nemcsak a kávé megfelelő hőfokon történő lefőzését, hanem a megfelelő nyomás kialakítását, és emellett a kávé tárolását is igencsak komolyan veszik. Az is biztos, hogy ha valaki egyszer már megízlelte a valódi eszpresszó kávé aromáját, akár egy kávézóban, az biztosan otthon is szeretné azt újra átélni majd.

Ahhoz, hogy az igazi, a valódi eszpresszó élményt megvalósítsuk otthoni körülmények között, számos trükköt kitalálhatunk, de biztosan bele kell fektetnünk pénzt, időt és gyakorlást is, amíg elsajátítjuk ezt a műveletet, és tökéletesre nem csiszoljuk. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy ami nekünk tökéletes, az lehet hogy másnak nem, és így van ez fordítva is, lehet hogy valakinek már régóta tökéletes a kávé, amit főzünk, azonban mi mégsem vagyunk megelégedve vele.

Mivel mindenkinek más az ízlése, ezért az eszpresszó főzése is másképp tökéletes a különböző embereknek. Az tény, hogy a tökéletes eszpresszó lefőzése egy olyan folyamat, amelyet mindenképp meghatározott, és rögzített sorrendben elvégzett mozzanatok határoznak meg.

Részt vettem tavaly nyáron a Tamp & Pull Váci úton lévő egységében Gyuricza Briginél egy eszpresszó tanfolyamon, ahol autentikus környezetben tanulhattam meg “nagygépen”, hogyan és mitől lesz jó egy eszpresszó. Nemcsak, hogy az alapanyag sem mindegy, miből készítjük a kávénkat, de az őrlés finomsága, a felhasznált őrlemény mennyisége is lényeges, és több direkt elrontott próbálkozás után rá lettem vezetve a helyes arányokra.

Az itt tapasztalt szinte tökéletes környezetet egyelőre sajnos nem tudom otthon megvalósítani, de a cél érdekében mindent el fogok követni. Megéri, hiszen a napi eszpresszómról van szó!

Eszpresszó alapanyag
Eszpresszó alapanyag
0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

You May Also Like

Adventi Ünnep a Bazilikánál (inkább képriport)

Ma kilátogattam a Szent István Bazilika előtti térre, hogy többedmagammal végigjárjam az ünnepi vásárt és kipróbáljak néhány terméket gasztro témában. Nos, nem ért csalódás. Aki nem akartja ezt a posztot végigolvasni, annak röviden: Ki kell menni! Nagyon jó a hangulat, kiváló a kínálat, van hely, szervezett az egész és igazi ünnepváró hangulatba kerülsz tőle!