Megannyi véleményt olvastam már arról, hogyan készíthetnénk tökéletes eszpresszót, azonban azt is észrevettem, hogy ezek a vélemények igencsak megoszlanak, és nem igazán vannak egybevágó opciókon az emberek.

Azonban egyre többen vannak azok, akik az eszpresszó elkészítésének a műveletét, mint egyfajta művészetet űzik, és minden egyes apró részletre annyira odafigyelnek, hogy minden tökéletes legyen.

Azonban ebben a folyamatban nemcsak a kávé megfelelő hőfokon történő lefőzését, hanem a megfelelő nyomás kialakítását, és emellett a kávé tárolását is igencsak komolyan veszik. Az is biztos, hogy ha valaki egyszer már megízlelte a valódi eszpresszó kávé aromáját, akár egy kávézóban, az biztosan otthon is szeretné azt újra átélni majd.

Ahhoz, hogy az igazi, a valódi eszpresszó élményt megvalósítsuk otthoni körülmények között, számos trükköt kitalálhatunk, de biztosan bele kell fektetnünk pénzt, időt és gyakorlást is, amíg elsajátítjuk ezt a műveletet, és tökéletesre nem csiszoljuk. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy ami nekünk tökéletes, az lehet hogy másnak nem, és így van ez fordítva is, lehet hogy valakinek már régóta tökéletes a kávé, amit főzünk, azonban mi mégsem vagyunk megelégedve vele.

Mivel mindenkinek más az ízlése, ezért az eszpresszó főzése is másképp tökéletes a különböző embereknek. Az tény, hogy a tökéletes eszpresszó lefőzése egy olyan folyamat, amelyet mindenképp meghatározott, és rögzített sorrendben elvégzett mozzanatok határoznak meg.

Részt vettem tavaly nyáron a Tamp & Pull Váci úton lévő egységében Gyuricza Briginél egy eszpresszó tanfolyamon, ahol autentikus környezetben tanulhattam meg “nagygépen”, hogyan és mitől lesz jó egy eszpresszó. Nemcsak, hogy az alapanyag sem mindegy, miből készítjük a kávénkat, de az őrlés finomsága, a felhasznált őrlemény mennyisége is lényeges, és több direkt elrontott próbálkozás után rá lettem vezetve a helyes arányokra.

Az itt tapasztalt szinte tökéletes környezetet egyelőre sajnos nem tudom otthon megvalósítani, de a cél érdekében mindent el fogok követni. Megéri, hiszen a napi eszpresszómról van szó!

Eszpresszó alapanyag
Eszpresszó alapanyag
0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

You May Also Like
Elolvasom

VinCE 2014

Újra megrendezésre kerül a VinCE Budapest Vine Show, immár ötödik alkalommal. A rendezvény február 28-tól március 2-ig tart.…
Kavarog a tejszín a kávéban
Elolvasom

Meleg van, de van hozzá hideg kávé

Egész jó hangulatba kerültem a lehetőségtől, hogy rövidesen jegeskávét kortyolgathatok, olyannyira, hogy még ahhoz is hangulatot kaptam, hogy ezt megörökítsem szegény elhanyagolt blogomon.
Tchibo Exclusive előlap
Elolvasom

Tchibo Arabica hol vagy?

Gyakran fogyasztok Tchibo Exclusive kávét otthon. Enyhén erősebb pörkölésű, karakteres íze van, ami kifejezetten jól esik időnként. Ráadásul 100% Arabica. Legalábbis az volt.

Omnia

Ismerős a név, nem? Több, mint 40 éve létezik és Magyarországon 100 emberből 99-nek a kávé jut az…

Cafe Frei visszatér

Remek alkalom nyílt ma elfogyasztani egy újabb kávékölteményt a Cafe Frei Allee üzletközpontbéli egységében és mielőtt bárki azzal…