…bizonyos értelemben.

Legalább is azon személyek halmaza az, akik isznak kávét, ezen belül; akár el is készítik azt, és még jobban szűkítve a kört; akik naponta egy meghatározott rendben a megszokottak szerint a konyhában létrehozzák kedvenc italukat. Bátorkodom megteremteni a fogalmat és nevezzük Őket most otthoni baristának.

Ahol csak lehet, figyelem a barista mozdulatait, mert sokat elárul az emberről az, hogy hogyan készíti vendége kávéját, mozgása feszült e, vagy harmonikus, kapkod e, vagy nyugodt folyamatossággal, pontosan végzi a tevékenységét.

Alapvetően jellemzi őket természetesen, hogy tudják, mit csinálnak. Bárhogy is mozog, a rutin megadja a tevékenysége alapját, az a rutin, ami beidegződésként él benne és segíti munkáját.

Ugyanez a rutin megvan az otthoni baristában is.

Mindenki – aki az otthoni barista halmazába tartozik – megfigyelheti magán, hogy naponta szinte ugyanazokkal a mozdulatokkal veszi le, teszi a helyére a kávét, vagy rakja össze a kotyogót, netán főzi a felül csepegtetős hosszú kávét. Teszi ezt szintén a rutin jegyében, meg persze az italért, hogy hozzá jusson szenvedélye tárgyához.

“Ahány ház, annyi szokás” – mondás itt is érvényes. Megannyi féle kávé készül naponta világszerte, jók-rosszak, ízlés kérdése, de a lényeg, hogy a készítője – még ha mikrokörnyezetben is – teljes körűen uralja a készítés menetét.

Az otthoni barista ott van minden kávét főző ember lelke legmélyén. Bízom benne, hogy minél többen felismerik ezt és képezik magukat önmagukért, hogy minél változatosabb, ízletesebb, élvezhetőbb kávéváltozatokkal kápráztassák el önmagukat, családjukat és vendégeiket. Így legyen.

Mindenki Barista

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

You May Also Like

Lila Körte Café

Jártamban betértem a Kecskeméti utcában a Lila Körte kávézóba. A környezet nagyon kellemes, bár eleinte számomra kicsit idegenül…
Kavarog a tejszín a kávéban
Elolvasom

Meleg van, de van hozzá hideg kávé

Egész jó hangulatba kerültem a lehetőségtől, hogy rövidesen jegeskávét kortyolgathatok, olyannyira, hogy még ahhoz is hangulatot kaptam, hogy ezt megörökítsem szegény elhanyagolt blogomon.
Karácsony illata
Elolvasom

Karácsonyi illatok

Ilyenkor, Karácsonykor végre legtöbben visszahúzódunk egy kicsit a családunk gyűrűjébe, és több-kevesebb sikerrel megpróbáljuk kikapcsolni az agyunkból a…

Sportszelet

Régi sportszelet rajongó vagyok, és – vessetek meg de – előfordul, hogy egy kávé mellé elmajszolok egyet (nem,…